Ozan Erhan Çerkezoğlu Kimdir

Kafkasya kökenli (Çerkes-Karaçay) , Erzurum doğumlu olan OZAN Erhan ÇERKEZOĞLU, Âşık Fuat ÇERKEZOĞLU’ NUN oğludur. Dedeleri SİVAS-YILDIZELİ-HALKAÇAYIR KÖYÜNDEN ERZURUM’A yerleşmiştir. OZAN ERHAN’IN "ABDULAZİZ" (tahsildar-din âlimi) VE "ÇERKEZ MUSTAFA" (Assubay başçavuş) adlı iki dedesinin mezarı Erzurum merkez ve Erzurum/Narman/Toygarlı köyünde, "KOMUTAN OSMAN" (binbaşı) isimli diğer dedesinin mezarı ise HALKAÇAYIR KÖYÜNDEDİR.

Ozanlık ve Âşıklık geleneğini babası sayesinde ilkokul çağlarından beri girdiği Ozanlar ve Âşıklar meclislerinden öğrenmiş, 13 yaşından itibaren bağlama çalmaya ve şiir yazmaya başlamıştır.

Başta babası ve yetiştiği aile yapısı olmak üzere, geniş bir nüfuza sahip ülkücü-milliyetçi çizgide olan ÇERKEZOĞLU sülalesinin de etkisi ile milli hassasiyetleri gelişmiş, küçük yaşta, Seyyid Ahmet Arvasi nin Türk-islam ülküsüyle tanışmıştır. Pir-i Türkistan olan hoca Ahmet Yesevi’yi okumaya ve benimsemeye başlamıştır. Yaşının çok küçük olmasına aldırmadan gerek şiir ve ozanlık için edebi çalışmaları, gerekse BENİMSEDİĞİ düşüncenin içeriğini teferruatıyla öğrenmeye başlamıştır.

Bir alim olan dedesi AbdulAziz Efendi ve babası sayesinde İslam dinini bütün incelikleriyle öğrenmeye ve Kur’an-ı Kerim’i hem Arapça hem de Türkçe olarak ezberleyip anlamaya araştırmaya başlamıştır. Ozanın şiirlerinde mana dışı yapılara rastlanmamasının yegâne sebebi bu olsa gerek. 
OZAN ERHAN, Şiiri manadan, hakikâtten ayırmadan kafiye yapmanın mantıklı, aksinin ise günlük saçmalıklar olduğunu düşünür. Oynayıp oynatmakla para kazanma rezaletini eliyle itmiş, Müslüman-Türk milleti’nin varlığı için edebi ve sanatsal boyutta inancıyla yoğurduğu ozanlık geleneğini kendisine çileye talip olma adına seçmiştir.

Nitekim Yüce Allah’ın(c.c) şairlerden bahsettiği ‘’şuara suresini’’ hiç aklından çıkarmaması da ozanlığının temel yapı taşlarındandır. 
OZAN ERHAN, ozanlığın Müslüman bir bünyede tebliğle vazifeli bir dal olduğunu hiç unutmamış ve ozanlığın Türk milleti’nin dili olduğunu her zaman hatırlatmıştır.

Şiirlerinde ‘‘OZAN ERHAN’’mahlasını kullanmaktadır.

Ozanlığı çeşme başlarında saz çalıp kara gözlü kızlara şiir yazmakla tasvir edenlerle sürekli tartışma halindedir.

Şiirlerinde hâkim olan dil, sade ve anlaşılır Türkçedir. Gerek günlük hayatta gerekse Türk dili ve edebiyatında kelimelerimizin yabancılaşmasına şiddetle karşı çıkmakta ve bu yüzden şiirlerinde görülen bazı yabancı kelimeleri Türkçe okunuşlarıyla yazmaktadır.

Türk halk edebiyatının ve divan edebiyatının hemen hemen her dalında şiirleri vardır. Şiirlerinde ve türkülerinde Milli ve manevi hassasiyetini mısralarla bütünleştirip Müslüman-Türk toplumunun dili olma amacını gütmektedir.

Ozanlık geleneğini Türklük ve Müslümanlık yapısına aykırı olan hiçbir yerde yapmamış, Türk-İslam düşmanlarıyla dünyevi menfaatler uğrunda hiçbir şekilde buluşmamıştır.

Ozanlara normal bir sanatçı veya çalgıcı gözüyle bakılmasına çok kızan OZAN ERHAN, her eline saz alıp ozanım diye çıkıp ilimsiz ve manasız yorum yapanlara karşıda kaşlarını her zaman çatmıştır.

‘’Allah yolunun neferleri ilim olarak yaşantı olarak tam donanımlı olmalıdır’’ düşüncesiyle, alkollü hiç yerde sahne almamış ve ozan ismiyle çıkıp alkollü meclislerde sanat yaptığını iddia edenlere karşı sürekli mesafeli olmuştur.

Kültür Bakanlığınca Türkiye genelinde düzenlenen şiir yarışmalarında ödülleri vardır. 

Ozanlık geleneğini sürdürmekte olan OZAN ERHAN, Su ürünleri bölümü mezunudur.

2008 yılında ‘’ ZEMHERİDE SEVDİM’’ isimli bir şiir kitabı çıkarmıştır. 
SARI BASIN KARTI sahibi olan OZAN ERHAN yerel bir çok gazete ve mecmuada yazılar yazarak Türk kültürüne İslam inancına hizmetler vermiş ve vermektedir.

Ankara’da ikamet etmekte olan OZAN ERHAN;

HİZMETİNE VE SANATINA 
ÜLKÜ OCAKLARI GENEL MERKEZ SANATÇISI OLARAK ÜLKE GENELİNDE ÜLKÜ OCAKLARI KONSERLERİYLE DEVAM ETMEKTEDİR.



OZAN ERHAN siyasetin değil,
ALLAH yolunun ve Türk milletinin ozanıdır.

BOZUK DÜZENE İSYANIN ADI BAŞ KALDIRININ SESİDİR.

Kendi diliyle;

SAZ ÇALIP DOLANMADIM DÜNYALIK SERVET İÇİN

NE SUSTUM NE DE KORKTUM İŞİM GİDER ELİMDEN

OZAN OLMUŞSAM EĞER HELE SORSUNLAR NİÇİN

NEFİ DİYARINDANIM BOŞ LAF ÇIKMAZ DİLİMDEN.



KARAC’OĞLAN DEĞİLİM PINARBAŞI DOLANAM

BEN ÇORAK TOPRAKLARIN SANCILI MİLLETİNDEN.

BENİ VATAN VE BAYRAK İÇİN DOĞURMUŞ ANAM

OZANIM, USANMIŞIM BOŞ ÇALGI İLLETİNDEN.





ANLAMAZ DİLİ ÜRKEK, KENDİ KORKAK OLANLAR

ANLAMAZ NEDİR OZAN, OZAN KİMİN DİLİDİR.

NE BİLSİN SANAT DİYE ZEVKİNE DOLANANLAR

OZAN ERHAN SUSMAK YOK! BU YOL ALLAH YOLUDUR.



OZAN ERHAN ÇERKEZOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not:Eğer bu bloğa üyeliğiniz yoksa,aşağıda yorumlama biçiminden anonimi seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.